KOLONILOTTEN


Ja men hörrni. Eftersom det är här jag numer spenderar all ledig tid tänkte jag ta och presentera den för er. Kolonilotten. Vi har hunnit med att få ner det mesta i jorden nu så nu fick det vara dags för lite fotografering där nere (läs: jag kom ihåg att ta med kameran). Tyvärr har jag bara "före"-bilder tagna med mobilen från den kvällen när vi fick den men det är ändå ganska talande. Ni som inte är intresserade av odling kan ju bara titta på bilderna istället för här kommer ganska mycke text.


Vi fick ingen av de två vi hellst ville ha. Dom var gamla med stora bärbuskar, äppelträd och annat även om dom var igenväxta och behövde mycke kärlek. Men, vi ska inte klaga. Vi stod bara ett år i kö och fick faktiskt vårt tredjehandsval. Lotten är ca 100 m2 stor och när vi tog över den var den till stor del bara en uppfräst jordlott. Vi var besvikna först med egentligen gav det oss spelutrymme att planera som vi ville. Längs två kanter växer en ganska fin perennrabatt som tyvärr invaderats av kirskål och diverse andra ogräs men som med lite kärlek nog kommer bli fin igen. Det fanns även ett par ynkliga rabarberplantor, några igenväxta jordgubbsplantor, vitlök från i höstas och några taniga små hallonplantor dolda i ogräs. Jorden är tung och har hög lerhalt vilket kommer innebära en hel del jobb... 

Jomensåatt, då var det bara att börja!

Före, taget den 19 maj.Vi har rensat, grävt om och gjort upphöjda bäddar. Jordförbättrat med mull, nerklippta torra stänglar från perennerna samt brunnen hästgödsel från Gården. Frigjort rabarber- och hallonplantor som ska behållas och försökt gödsla upp för att se om dom tar sig. Införskaffat tre pallkragar, förlängt jordgubbslandet och flyttat på kryddor (gräslök och oregano) som vi vill ha kvar. Hittat jordärtskockor och planterat ännu fler. Försökt att identifiera vad som finns i perenrabatten, grävt om och köpt lite nya blommor. Steppsalvia, stor daggkåpa (älskar!) och en vit stockros. Älskade mamma fick över en hel del plantor som hon för-sått till sitt stora trädgårdsland och bland dom fick vi välja och vraka. Det resulterade i en gul och en grön squash, brysselkål, spetskål, svartkål och en butternutpumpa. En hel massa tomatplantor av olika sort, färg och storlek samt en physalis. Olika sorters förgroddad sättpotatis fick vi också vilka vi petade ner snabbt som attans i vårt nygrävda potatisland. Och just ja, icke att förglömma - en humle. Min kära sambo är ju numer nämligen ölbryggare.

Vi har även sått lite frön. På friland blir det olik sorters morötter och röd- och polkabetor. Även ärtskidor och luktärt har fått komma ner i jorden. I pallkragarna blir det rädisor, lite olika sorters sallas och salladslök.


Igår, 7 juni.


Det är så mycket att skriva om men jag får nog hejda mig lite och slutar här. Om ni nu ens tagit er så här långt. Jag får försöka sammanfatta mer under arbetets gång. Om ni bara visste hur mycket jag älskar det här, att få påta i jorden, plocka blommor och veta att vi kommer få skörda en massa fina rot- och grönsaker i sommar. Lycka!Etiketter: ,