30 aug. 2012

JERUSALEM ARTICHOKE SOUP








Jordärtskocka är en av höjdpunkterna med höstens antågande enligt mig. Helt klart. Tidigare i veckan vardagslyxade vi och åt en len och fin jordärtskockssoppa med knaperstekt vildsvinsbacon och krispiga äpplen. Vansinnigt gott är det och här får ni receptet på ett ungefär. Till soppan åt vi ett gott dinkelbröd bakat på surdeg och kärlek. Var snälla med er själva och unna er bra bröd, annars kan man lika gärna vara utan!




JORDÄRTSKOCKSSOPPA
500 g ekologiska jordärtskockor
1 stor eller 2 små schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin
grönsaksbuljong
3 dl grädde
lite citronsaft
salt och peppar

vildsvinsbacon (eller vanlig bacon såklart)
1 äpple av en fast sort

Skala skockorna och skär i mindre bitar. Finhacka löken och vitlöken fint, fräs i lite olja tills dom mjuknat och tillsätt sedan skockorna. Stek någon minut och häll sedan på vinet och koka någon minut. Krydda med lite grönsaksbuljong, jag använder ett par nypor av Renée Voltaires lantbuljong som är riktigt bra. Fyll sedan på med vatten tills alla skockor är täckta, lägg på locket och koka i ca 20-30 minuter tills dom är helt mjuka. Mixa soppan slät eller till önskad konsistens och häll i grädden. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft. Soppan kan även spädas med mer vatten om den är för tjock i konsistensen. Stek baconen knaprigt och strö på soppan tillsammans med äppeltäringar. Njut!


28 aug. 2012

BEDROOM CORNER







 Försökte knäppa lite bilder i sovrummet i morse men det var lite svåra ljusförhållanden. Nåja, ni ser nog vad jag vill visa i alla fall. Vi har äntligen fått tummen ur och skaffat oss en bra tvättunna, den kommer från Granit och är gjord av papper. Den helt galet mysiga morgonrocken från Beach House som jag vann hänger fint bakom dörren och används nästan varje morgon. Man känner sig som en stor mjuk björn i den. En gammal korg i återvunnet gummi är perfekt förvaring för tjocksockar och fårskinnstofflor som snart kommer behövas. Det var inte sommarvärme i luften här i morse kan jag lova! Har jag förresten visat er vår praktiska sovrummsdörr? Jag gillade den inte från början när vi flyttade in men jag blir bara mer och mer förtjust i den udda dörren! Den är avsågad på mitten och ihopsatt med små gångjärn så den går att vinkla. Väldigt praktiskt när det inte är allt för gott om utrymme!


FIN TISDAG!


27 aug. 2012

PICKLED CUCUMBER







Det blev ett litet uppehåll här över helgen. Jag åkte ut till landet för att hjälpa mamma att stå på Bondens egen marknad och jobba lite på Gården. Det är verkligen kul att stå där på marknaden, träffa folk och sälja mammas fina produkter. Sen är det ju också fantastiskt roligt att gå runt bland dom andra producenterna och köpa riktigt bra råvaror. I ståndet bredvid oss såldes ekologiska grönsaker och blommor, en hel del fick följa med mig hem så klart. Ett tips är att hålla koll på alla lokala skördemarknader som hålls nu. Det är ett bra tillfälle att köpa fina närproducerade produkter direkt från producenten! Jag hittade äntligen både ekologiska västeråsgurkor och dillblommor så jag kunde ta och lägga in gurka. Jag brukar alltid göra en omgång såhär på sensommaren och den brukar räcka nästan ett år. Mitt favoritrecept ska jag såklart dela med mig av, det finns här nedan och som vanligt så råder jag er att använda så mycket ekologiska råvaror ni bara kan. Det blir bättre gurka, är bättre för miljön och bättre för er. Jag använder mig även av råsocker vilket gör att lagen blir lite mörkare men den smakar desto bättre!




INLAGDA GURKOR
ca 1 kg ekologiska västeråsgurkor
ett knippe krondill
en bit pepparrot
senapsfrön
6 dl vatten
4 dl råsocker
2 dl ättika 12 %
Några nypor havssalt

Koka upp vatten och häll i burkarna och låt stå ett tag så att de steriliseras, alternativt kör dom i ugnen 100 grader ca 10 min men se då till att det inte finns något gummi eller annat som kan smälta.Tvätta gurkorna ordentligt för att få bort eventuella jordrester och skölj även dillkronorna. Skiva gurkorna i önskad  tjocklek, skala och skiva pepparroten tunnt. Varva gurka, dill, pepparrot och senapsfrön i burkarna. Blanda vattnet, råsockret, ättikan och saltet i en kasstrull och koka upp. Häll den heta lagen över gurkorna tills allt täcks. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.



24 aug. 2012

GOTLAND | LAUTERS OCH FÅRÖ








Vi kunde såklart inte missa Fårö även om vår Gotlandsresa inte var så lång. Efter ett stopp på Rutes stenugnsbageri (så vi hade färdkost i den omtalade färjekön) var det redan dags för lunch när vi kom över till Fårö. Vi hamnade då utan närmare efterforskning på Lauters och de vänner är jag väldigt glad över. Vilket ställe! Den nerbrunna gamla ladan har blivit en fantatiskt miljö som man kan äta i och kvällstid är det en bar, Barhimmel. Det gick nästan inte att sluta fotografera så jag sprang runt smått lyrisk medan Johan satt och tittade på OS i telefonen. Vad skulle man göra utan dessa smartphones? ;) Resten av Fårö var också vackert, speciellt den nordvästra sidan med raukarna och stenstränderna. Den andra sidan med sandstränderna var också vacker men jag måste säga att naturen där med små knotiga tallar och sandstränder liknade naturen hemma i Norrbotten vääääldigt mycket och kändes därför inte lika häftig.


Tack bästa ni för era grattishälsningar, det värmer! Senare idag kommer det ut en tävling här på bloggen så håll utkik! Nu ska jag springa så jag hinner med tåget! Vi hörs!



FIN FREDAG!



23 aug. 2012

PRESENTATION OF MY MASTER THESIS




Igår var dagen D då ex-jobbet skulle presentaras. Det gick faktiskt väldigt bra och det är en enorm lättnad såhär dagen efter. Det är fortfarande lite jobb kvar på rapporten men det närmar sig. Blombud efter blombud har kommit och jag tackar ödmjukast för alla fina som önskat lyckat till och sagt grattis. Stort tack! Johan och jag firade igår med champagne och god plockmat, det bästa jag vet. Idag är jag rätt trött kan jag lova, som en urvriden trasa känner jag mig fast ändå märkligt lätt i kroppen. Huvudvärken ligger och lurar men jag försöker ändå njuta av en ordentlig sovmorgon, en god frukost och några timmar i soffan.


20 aug. 2012

FOOD I WANT TO LIKE



 Pictures (with permission): Aran Goyoaga ©



Dessa helt fantastiska bilder kommer från min absoluta favorit när det kommer till matstyling och fotografering, Canelle et Vanille. Jag har skrivit om denna underbara blogg förut men det tåls att upprepas. Hon kommer dessutom ut med en ny bok som jag skriver upp på min vill ha lista omedelbart!



Jag älskar mat. Så är det bara. Jag älskar att handla (till skillnad från min sambo) och jag älskar att laga mat. Hitta fina råvaror och stödja småskaliga producenter som tillverkar produkter med kärlek och gör det naturligt utan att förstöra miljön. Tyvärr är jag en smula kräsen och har alltid varit det (mina föräldrar som kämpade vi matbordet under min uppväxt kan nog skriva under på det). Men jag vill lära mig att äta många av det sakerna som hittils inte gått. Så jag har gjort en lista. En lista över saker jag ska träna mig till att tycka om. Dels för att många av sakerna är bra att äta ur miljösynpunk och för att jag tycker det ser gott ut. Här har min topp tre och har ni något vinnande recept på någon av dessa råvaror blir jag förstås glad om ni vill dela med er av det.


Musslor - något av det bästa man kan äta ur havet med tanke på miljö och hållbarhet.
Svamp - jag är uppväxt i svampskogen och älskar att plocka men gillar inte alls smaken.
Zucchini och Aubergine - jag är på god väg (ska ta och dela med mig av ett fantastiskt recept en annan dag).


Har ni något som ni inte alls tycker om men vill lära er att äta?


19 aug. 2012

GOTLAND | SYSNE










Vi hade fått tips från olika håll att absolut inte missa det lilla fiskelägret i Sysne som enligt utsagor har Gotlands i särklass bästa rökeri. Sagt och gjort så befann vi oss i närheten vid middagstid då det kurrade välbekant i våra magar. Det var, som på många ställen på Gotland, en helt öde slingrande väg men när vi svängde runt sista kröken så tonade de små fiskestugorna upp sig och på parkeringen stod det fullt med bilar. Inne på det lilla rökeriet var de kö och allt man hörde var gotländska som pratades, det är ett mycket bra tecken! Vi köpte med oss rökt flundra, röka laxfenor och färska räkor med aioli och gick ner på stranden. Mycket spartanskt men fantastiskt gott! Helt ensamma satt vi där och njöt av mat och semester. Sen en kort promenad på klipporna bland gula lavar och kvarglömda koppar i ett ljus som bara skrek - fotografera!


Vi har spenderat helgen på landet men måste tyvärr hem idag. Hoppas ni haft en bra helg och får en fin söndag!



16 aug. 2012

BEDROOM DETAILS









Det blir inget Formex för mig den här gången hur tråkigt det än känns. Tur att det är så många duktiga rapportörer där så jag hänger med lite ändå. Nästa vecka presenterar jag mitt ex-jobb, därför är tiden lite knapp just nu. Rysligt nervös är jag också. Redan. Jag fokuserar lite på detaljer istället och idag blev det sovrummsdetaljer. 1. Min idébok som ligger på nattduksbordet. 2. Kläder slängda på stolen. 3. En liten titt på hur upphängningen blev i garderoben, fler bilder kommer därifrån senare. 4. Det blev faktisk ett par Ray-ban för mig sist dom var på Campadre och nu är det kampanj igen. Passa på! Medlem kan du bli här. 5. Kort som sitter upptejpade på min sida av sängen.



FIN TORSDAG!


15 aug. 2012

GOTLAND | RUTE STENUGNSBAGERI







Jo jag vet att det här lilla stenugnsbageriet fått mycke uppmärksamhet i bloggvärlden men jag måste säga att det är med all rätt. Förutom att det är sådär oemotståndligt charmigt som bara ett kalkstenshus på Gotland kan bli så är bullarna och bröden sagolika. Johan jämförde bullarna med den bästa glassen han ätit och om ni bara visste hur mycket den mannen älskar glass så skulle ni förstå det storslagna i dom. Favoriten var sockerkringlan, den var fantastisk. FANTASTISK! Under våra fem dagar på ön gjorde vi två besök där och jag kan lova att har man en gång ätit en riktig kanelbulle på surdeg som bakats i en stenugn är tanken på att sätta tänderna i en torr, industribulle från pressbyrån eller ICA otänkbar. Om ni är på Gotland, missa inte denna pärla!


Och vill man förkovra sig lite mer i bröd och kärleken till hantverket så tycker jag att ni ska lyssna på Sébastien Boudet's sommarprogram i P1. En bagare med passion till riktiga råvaror utan tillsatser som även driver en blogg, Brödpassion. Läsvärd!


14 aug. 2012

ORGANIC TEA




Jag hade sett fram emot att köpa gott te från Gotlänska Kränku men deras eko-utbud var rent bedrövligt! Bara en av deras egna blandningar var ekologisk och den doftade inte gott alls. Så jag valde istället att köpa från LEVA för dom hade minsann bara ekologiskt och rättvisemärkt te. Det här blev min favorit, ett grönt te med mango. Står på vår tehylla nu och doftar sagolikt!


Tack bästa ni för er fina respons på Gotlandsbilderna! Det kommer fler inlägg om Gotland och semestern så småningom.


FIN DAG!


13 aug. 2012

GOTLAND | FURILLEN








Här kommer första delen med bilder från vår Gotlandsresa. Ingen kronologisk ordning utan baserad på våra favoritplatser och upplevelser. Vi börjar med Fruillen på nordöstra Gotland, en helt magisk plats att vara på. Vi åt middag i den vackra restaurangen (som jag hade kunnat flytta in i vilken dag som helst) och vandrade runt bland sten, grus och knotiga tallar i solnedgång. Maten var inte den bästa vi åt under resan men platsen en av de mest udda och vackra. Och ljuset, ja ni kan ju tänka er, kalksten så långt ögat kan nå och så en disig solnedgång. Johan fick vara med på ett hörn också bara för att han är så fin. ♥



12 aug. 2012

BLACK VANILLA








Det var dags att byta ut tidningsurklippen på fänkål som suttit på vår vägg hela sommaren och den här gången fastnade jag för en artikel om vanilj. Vacker mörk vanilj. Det kändes rätt nu när kvällarna mörknar och sensommaren tar vid. Jag kunde inte hålla mig längre utan har jobbat lite med bilderna från Gotland. Det kommer några olika inlägg med guldkornen så småningom. Nu ska jag ta och skriva på ex-jobbet några timmar innan det blir afternoon tea här hemma med finaste vänner.



FIN SÖNDAG BÄSTA NI!