BRÖD FÖR MÖDANVackra handknådade surdegsbröd är ett riktigt hantverk. Något helt annat än de industriellt producerde och näringsfattiga brödet som vi i brödnationen Sverige storkonsumerar. I fredags fick jag ett bud från Saltå Kvarn, det var en stor brödkorg fyllda med fina nygräddade surdegsbröd och en god färskpressad fruktjuice. Jag har under många år gillat Saltå Kvarns produkter och deras inställning till ekologi och hållbarhet. Sedan ett år tillbaka har jag förmånen att få sitta med i Saltå Kvarns smakråd som fungerar som ett bollplank för Saltå när det kommet till utvärdering av både nya och gamla produkter, recept och annat som rör företaget. Det är enormt givande och fantastiskt roligt.


Bröd för mödan är en ny kampanj från Saltå Kvarn som är till för att visa upp deras nya sortiment av premiumbröd. Det är handbakade surdegsbröd i olika varianter som bakas på bageriet i Bromma och levereras dagligen till ett antal olika butiker här i Stockholm. Det är riktigt riktigt goda och såklart helt ekologiska! Nu finns det även en kampanj där ni kan få nominera personer som ni tycker borde få en sånhär korg, bröd för mödan. Saltå kommer att dela ut 15 härliga kassar i veckan och allt du behöver göra är att gå in på facebooksidan och nominera en kollega, en tålig granne eller varför inte en kär vän?


För mig är det väldigt viktigt att stödja företag och producenter som tänker större och inte är enbart vinstfokuserade. Att de gör en samhällsnytta och värnar om natur och miljö. Där brister det för många stora företag idag och därför är det viktigt att vi som konsumenter gör aktiva val och visar att vi inte tänker acceptera det. Ja, det kräver lite mer av oss som konsumenter men det är samtidigt rätt enkelt. Saltå Kvarn är ett av de företagen som länge har legat och fortfarande ligger i framkant när det gäller miljö och hållbart arbete. Dom har äkta, rena produkter som inte försämrar vår miljö och som värnar om producenter och konsumenter. Visste ni att deras främsta vission är att rädda Östersjön? Det gör man bland annat genom att främja jordbruk (biodynamiskt och ekologiska kretsloppsgårdar) med betydligt mindre läckage av näringsämnen och gifter samtidigt som de bland annat ingår i EU-projektet BERAS. Detta bidrar ju även till att de oftast står i framkant när det gäller näringsinnehåll, spårämnen och mineraler i produkttester. Det handlar alltså inte bara om det som sprids i miljön utan även vad du som konsument får i dig.


Nej, jag får inte betalt för att skriva detta. Sådant förekommer inte dolt på min blogg. Dock kan jag garantera er att detta inte är sista gången ni kommer få läsa om Saltå Kvarn här. Bra företag förtjänar att synas och lyftas fram!