31 maj 2010

Vackra stenar


Jag har en slags förkärlek för vackra stenar. Speciellt stenar som plockas på semestrar runt om på jorden. Den vackra stenstranden ligger uppe bland bergen i Slovenien, ett fantastiskt land som vi besökte förra sommaren. Där gick jag i trettiogradig värme och plockade stenar för att ha som minne. Nu ligger de vid lavendeln i den kryddtäppa som min gamla äppellåda har fått bli och jag påminns om den fina resan.

Idag skiner solen och både jag och J är lediga. Lovely! Önskar er en fin start på veckan!

29 maj 2010

Hunkydory


Hunkydory - mitt absoluta favoritmärke. Älskar färgskalorna och de enkla men samtidigt detaljrika kläderna. Önskar att min budget för sommaren såg lite bättre ut så att dessa ljuvliga plagg hade fått flytta in i min garderob. 

Ikväll är det tentapub och det finns en massa saker som ska firas. Jordgubbar och rosa bubbel står på menyn, kan inte bli annat än toppen! Önskar er en härlig lördag kära läsare!

27 maj 2010

Fira!


Tentan är skriven och kandidatarbetet i princip färdigt! Detta firas med vår specialpizza och ett glas rött tillsammans med finaste J ikväll! Hoppas att även ni får en riktigt fin kväll! 

24 maj 2010

Lyxig spenat- och ricottatortellini


Det har bilvit mycket mat här på bloggen den senaste tiden men det är så, som jag nämnt tidigare, att jag få en massa inspiration och energi att laga mat när våren kommer. Vegetariskt har bilvit vardag här hemma och jag skulle tro att vi äter det fem dagar i veckan. Ur energisynpunkt är vegetariskt mycket bättre samtidigt som det känns bättre att inte stödja massproduktionen av kött i större utsträckning. Denna tortellinirätt är en återkommande favorit här hemma som aldrig slår fel och som går snabbt att göra. Den kanske inte hamnar på listan av nyttigaste måltiderna men vad gör väl det emellanåt!?
__________________________________________________________________________

Spenat- och ricottatortellini med tomat-, salvia- och parmesansås

500 g fullkornstortellini med spenat och ricotta
en ask körsbärstomater
1 dl grädde
riven parmesanost efter bahag 
några blad färsk salvia
salt och peppar

Koka tortellinin enligt anvisningarna. Dela tomaterna i fyra och fräs dem snabbt i lite olivolja. Salta, peppra ordentligt och häll över grädden. Låt koka upp och riv ner parmesanosten och de strimlade salviabladen. Koka någon minut och häll sedan i den kokta tortellinin. Rör om så att allt blandas och såsen tjocknar lite. Njut!
__________________________________________________________________________

23 maj 2010

Sommarskor


När sommargarderoben plockades fram insåg jag att mitt skoförråd sinat rejält. Inga riktiga sommarskor fanns att finna och minnet av en ordentlig räd i höstas gör sig påmind. Lycka är då att hitta dessa fina sandaler från Ib Laursen till extrapris hos den underbara butiken Biskopsgården och deras nyöppnade webbutikLovely!

22 maj 2010

Loppislistan och kattungar


Jag brukar alltid hålla ögonen öppna för gamla burkar då jag är på loppis, gillar den slitna charmen. På senare tid hamnar fina snören också högt upp på loppislistan, lite konstigt, men jag tycker de är vackra i all sin enkelhet och i kombinationen mellan grova, tunna, bomull, lin och hampa. Får se om jag fyllt glasburken innan sommaren är slut. 

Igår blev det en kort tur till Gården för att hjälpa Ma och O med ett flyttlass. Belöning i form av pizza och mys med de 4 dagar gamla kattungarna. Det var så underbart fina! Idag är det plugg som gäller, är ruskigt omotiverad. Hoppas ni får en fin lördag!

19 maj 2010

Gammal vattenkanna


Under besöket på Gården hann vi med ett besök på en lokal loppis. Massor med skräp och allt fint var dyrt, typiskt. Med hem följde ändå en gammal vattenkanna, lagom patinerad och lite bucklig, som använts flitigt under dessa ljuvligt varma sommardagar.

Dagen har bestått av kandidatarbetespresentationer som firades med en kall öl i solen när de äntligen var över. Nu är jag hemma igen och känner mig som en urvriden trasa. Tidiga mornar, sena kvällar och stress verkar ha den effekten på mig. Nu blir det en kopp grönt thé framför Leila bakar innan sängen kallar. Imorgon är det nya tag med tentaplugg som gäller. Må gott kära läsare!

17 maj 2010

Ogräspaj


I min mammas del av familjen blir matlagningen ofta lite man tager vad man haver och så även i helgen. Efter en dag med utflykter och trädgårdsjobb blev middagen inspirerad av ett recept jag läst i någon av de matmagasin jag investerat i de senaste veckorna. Kirskålspaj med fetaost, tomat och rödlök visade sig vara en riktig höjdare och dessutom blir man ju av med lite av det där odrägliga ogräset. Jag mins inte hur receptet i tidningen såg ut men så här blev vår variant;
________________________________________________________________________

Kirskålspaj med fetaost

Pajdeg
100 g smör
3 dl fullkornsvetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
ca 1 liter späda kirskålsblad
200 g fetaost
2-3 tomater
1  rödlök

Äggstanning
3 ägg
2,5 dl mjölk
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Knåda pajdegen slät, tryck ut i en pajform, nagga och förgrädda i ca 10 min.   Förväll kirskålen i saltat vatten någon minut och häll av. Skiva löken, hacka tomaterna och smula fetaosten i inte allt för små bitar. Fördela fyllningen i pajformen och häll över äggstanningen. Grädda i ca 40 minuter tills pajen stelnat och fått fin färg. 
________________________________________________________________________

16 maj 2010

Slottsbesök


Fredagens regnväder hindrade oss från något långvarigt trädgårdsarbete på Gården så istället beslutade vi oss för att göra en utflykt och titta på slott och herrgårdar i omnejden. Vi besökte bland annat vackra Yxtaholms slott där det bjöds på ett riktigt slottsfika i anrik miljö och en vacker liten promenad vid spegelblankt vatten, vitsippor och Prinsens araber.

Igår låg jag deckad i huvudvärk hela dagen och missade därför det underbara sommarväder vi hade här. Nu är jag på benen igen men allt går i ultrarapid och huvudet känns väldigt ömt. Hoppas att ni alla haft en riktigt härlig långhelg!

12 maj 2010

Väskan är packad


Väskan är packad och imorgon blir det upp tidigt för att hinna med tåget. Vi ska ut till Gården och mysa ett par dagar vilket är efterlängtat och välbehövligt. Jag är väldigt förtjust i min gamla canvasbag från Granit, den passar ypperligt sådana här gånger! 

Vi har just skickat in kandidatarbetet för granskning av opponenter så nu kan vi släppa det ett tag. Jag firade lite i förväg idag med en lunch på Våfflan i Sigtuna tillsammans med J. God mat på uteserveringen vid vattnet med solsken och fågelkvitter. Lovely! 

11 maj 2010

Kryddtäppa


I söndags blev det lite välbehövlig trädgårdsterapi! En promenad till plantagen där J turligt nog kunde plocka upp mig med en bil för att transportera mig och två stora säckar jord hem. Puh! Hittade också en lavendel som fick följa med hem tillsammans med ett par riktigt bra trädgårdshandskar. Min lilla kryddtäppa är nu påbörjad och lavendeln fick komma ner i jorden med salvian och timjan. Jag har sått morötter och rädisor och till kryddträdgården har frön från mynta och citronmeliss kommit ner i jorden.

Nu borde H vara här när som helst, blir oväntat nog kandidatarbetesskrivande hela denna soliga dag. I kväll blir det födelsedagsmiddag, något att se fram mot. Hoppas ni får njuta av solen!

9 maj 2010

Lördagsbrunch - Amerikanska pannkakor


I går blev det en lyxig brunch med amerikanska blåbärspannkakor, sirap och valnötter. Lovely! Tyvärr hade vi ingen lönnsirap men det gick lika bra med vanlig. Jag tycker ofta att det är ett evigt letande efter ett bra recept på amerikanska pannkakor men idag ska ni få mitt bästa!

Nu börjar jag faktiskt se slutet i tunneln på detta kandidatarbete som tagit upp min tid de senaste veckorna. Tur att jag inte skrivit själv, det hela skulle vart ofantligt mycket tråkigare utan H!
____________________________________________________________________

Amerikanska blåbärspannkakor, ca 10-12 st

4,5 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
3 msk socker
1 tsk salt
3 st ekologiska ägg
2 dl mjölk
50 g smör
1-2 dl blåbär (efter behag)

Smält smöret och låt det svalna. Vispa upp ägg, smör och mjölk i en stor skål. Blanda all torra ingredienser väl och häll ner i smör/äggblandningen under omrörning. Tillsätt blåbärna i smeten och rör försiktigt om så att de blir jämt fördelade. Sätt lite smör i en varm stekpanna och kicka ut pannkakorna. Jag brukar använda en kapp halv dl smet per pannkaka och vänder gör jag när det börjar komma bubblor på pannkanans ovansida. 
Servera med lönnsirap och hackade valnötter!
____________________________________________________________________

8 maj 2010

Efterrätt med persika och chevré


Vi hade en riktigt lugn och mysig kväll igår, god mat, vin och en höjdare till efterrätt! Jag ugnsgratinerade persikoklyftor med chevré, honung och valnötter. Mums! Man kan avvakta till persikorna blir ännu bättre och sötare men kombinationen var verkligen god. Rekommenderas att prova! 

Nu sitter jag här med morgonens första kopp thé och ska börja skriva den sista texten till kandidaten. Hoppas att ni får en riktigt härlig lördag även om solen inte verkar behaga att skina.

7 maj 2010

Det gror!


De senaste soliga dagarna har satt ordentlig fart på de små fröna som jag petade ner i jorden förra veckan. Den rödbladiga basilikan har dragit iväg och salladen tittar upp i fina små rader. Lycka!

Idag står det kandidatarbete på schemat, dessutom blir det en löprunda och ett besök å den lokala second hand-butiken. Ikväll blir det myskväll men finaste J som jag knappt har hunnit se den här veckan. En god middag och sen filmmys i soffan. Längtar! Hoppas att ni får en riktigt fin helg!

5 maj 2010

Elefanternas intåg


Hemma igen! Det har varit två riktigt roliga och händelserika dagar men, som alltid, är det lika skönt att komma hem. Skönt var också att lägenheten var städad, kylskåpet välfyllt och alla återvinningskärl tömda. Underbara J

Förälskelsen i Svenskt tenns tyg Elefant designat av Estrid Ericsson började vid första ögonkastet. Det tog lång tid men för någon vecka bestämde jag mig till slut att investera i dyrgripen. Nu mer bor det en svart kudde med vita elefanter i vår soffa!

2 maj 2010

Rosor och kvällslöpning


Rosorna som jag köpte i torsdags för att pigga upp mig inför helgens skrivande stod inte måna dagar innan de började nicka. Istället får de nu stå i små glasskålar för att förlänga känslan några dagar till.

Huvudet känns riktigt mört efter en hel dag framför datorn skrivandes så innan solen gick ner gav jag mig ut på en skön löparrunda för att springa bort lite stelhet. I öronen hade jag Carin Gerhardsens nya bok Vyssan lull, härlig stund! Nu är jag helt färdig, ska kvällsfika lite med J innan sängen kallar. Det blir tidigt upp imorgon då vi drar iväg på en tvådagars exkursion i hydrologi. Trevligt! Hoppas ni haft en härlig helg och att ni får en bra start på veckan!